Desi stiu sa folosesc croseta si andrelele din copilarie, abia in ultimele luni am descoperit ca tableta, telefonul sau calculatorul nu sunt singurele metode de relaxare….Mi-am dat seama ca toate aceste gadget-uri pot fi foarte utile in noua mea preocupare, asa ca am inceput sa urmaresc site-uri si bloguri dedicate acestui domeniu. Tot ceea ce am realizat pana acum am dat cadou prietenilor, rudelor si altor persoane apropiate; reactiile fiind pozitive, am continuat sa produc aceste obiecte pe care le veti descoperi pe blog. Asa cum veti vedea scris la fiecare produs, acestea sunt unicat si sper sa am inspiratia necesara si mai departe pentru a crea cu inima si sufletul lucruri unice, pentru ca si noi, oamenii, suntem diferiti, unici, nu-i asa? Sper ca prin urmarirea acestui blog, prin cumpararea produselor precum si recomandarea catre prietenii vostri, voi transmite putin din bucuria si mandria ca sufletul meu a ajuns la voi!

Va multumesc pentru vizita si sper sa reveniti cu placere!

Tutoriale

08.05.2014

Tutorial 1

Notiuni de baza si simboluri folosite in diagrame

Am sa adaug varianta in romana la fiecare prescurtare a simbolurilor de mai jos:
chain (ch): ochi de lant (lant)
slip stitch (sl st): ochi alunecat (piciorus orb)
- single crochet (sc): piciorus mic
half double crochet (hdc): piciorus mare redus
double crochet (dc): piciorus mare
treble crochet (tr): piciorus dublu
double treble crochet (dtr): picioru triplu
sc2tog: 2 picioruse mici lucrate impreuna
sc3tog: 3 picioruse mici lucrate impreuna
dc2tog: 2 picioruse mari lucrate impreuna
dc3tog: 3 picioruse mari lucrate impreuna
Pentru celelalte simboluri sunt necesare explicatii si voi incerca sa caut scheme cat mai clare.




















12.05.2014

Tutorial 2

“Am adormit si am visat ca viata este bucurie,
Dar m-am trezit si am vazut ca viata este datorie,
Si am muncit si am facut din truda vietii, bucurie” – Rabindranath Tagore (1861 – 1941)

Puncte de lucru
Ochi de baza (foundation chain):
·   Se face un cerc din firul de crosetat









·   Se trage o bucla prin cerc

















·   Se introduce croseta in bucla astfel formata








·   Trageți ușor și uniform pentru a închide bucla și glisați nodul până la cârlig









Jeteu (yarn over): se ia firul pe croseta fara a se lucra, formandu-se o bucla.
















Ochi de lant (chain stitch): Se ia firul peste croseta (jeteu) si se trece prin bucla de pe cârlig, pentru a forma o nouă buclă. Aveți grijă să nu strângeti bucla anterioara.


















Se repeta  pana la obtinerea numarului de ochiuri necesar,acestea formand randul (lantul) de baza; nodul (ochiul) de baza nu se considera ochi de lant.




















Spor la treaba!

17.05.2014

Tutorial 3


“Fa ceea ce crezi, si crede in ceea ce faci. In rest, totul e risipa de energie si de timp” – Nisargadatta (1897 – 1981)

Puncte de lucru - continuare

Ochi alunecat (piciorus orb) (slip stitch):


Acesta este cel mai scurt tip de punct croșetat. Spre deosebire de alte puncte, ochiul alunecat nu este de obicei utilizat în realizarea modelelor. Acest tip de ochi este utilizat pentru unirea, modelarea și, acolo unde este necesar, pentru a muta firele într-o altă parte a materialului pentru etapa următoare. 


· Se ia o bucla pe croseta, se introduce intr-un ochi anumit al lantului de baza, al unui rand crosetat anterior, al unei margini de tricotaj sau alt material.















· Se ia pe croseta un jeteu, se scoate o bucla si se trece prin bucla care se afla pe croseta.












· Pentru a incheia un inel (lanț) cu un ochi alunecat, introduceți cârligul în primul ochi de lanț, se ia un jeteu și se trage prin bucla de pe cârlig.






















Piciorus mic (single crochet):
· se croseteaza un ochi de lant, *se introduce croseta intr-un ochi al lantului de baza (sau alt punct), se ia un jeteu, se scoate o bucla, se ia al doilea jeteu care se trece prin cele doua bucle aflate pe croseta*. Se repeat de la * la *, introducand croseta in ochiul urmator.

































Piciorus mare redus (half double crochet):
· se croseteaza doua ochiuri de lant, * se ia un jeteu, se introduce croseta intr-un ochi al lantului de baza (al treilea ochi de la capatul crosetei), alt rand crosetat anterior sau in alt punct cerut de model, se ia un jeteu, se trage o bucla, se mai ia un jeteu care se trage prin cele trei bucle aflate pe croseta*. Se repeta de la * la *, introducand croseta in ochiul urmator.
La sfarsitul fiecarui rand, inainte de intoarcerea lucrului pentru executarea randului urmator, se croseteaza doua ochiuri de lant, pentru ca marginea sa ramana dreapta si sa nu se deformeze modelul. Cele doua ochiuri de lant constituie primul piciorus al randului urmator.


















































Piciorus mare (double crochet):
· se croseteaza trei ochiuri de lant, * se ia un jeteu, se introduce croseta intr-un ochi al lantului de baza (al treilea ochi de la capatul crosetei) sau in alt punct cerut de model, se ia un jeteu, se trage o bucla, se mai ia un jeteu care se trage prin primele doua bucle aflate pe croseta, apoi se ia un jeteu care se trage prin urmatoarele (ultimele) doua bucle aflate pe croseta*. Se repeta de la * la *, introducand croseta in ochiul urmator.
La sfarsitul fiecarui rand, inainte de intoarcerea lucrului pentru executarea randului urmator, se croseteaza trei ochiuri de lant, pentru ca marginea sa ramana dreapta si sa nu se deformeze modelul. Cele trei ochiuri de lant formeaza primul piciorus al randului urmator.















































Piciorus dublu (treble crochet)
· se croseteaza patru ochiuri de lant, * se iau doua jeteuri, se introduce croseta intr-un ochi al lantului de baza (al cincilea ochi de la capatul crosetei) sau in alt punct cerut de model, se ia un jeteu, se trage o bucla, se ia un jeteu care se trage prin primele doua bucle aflate pe croseta, apoi se ia un jeteu care se trage prin urmatoarele doua bucle aflate pe croseta si se mai ia un ultim jeteu care se trece prin ultimele doua bucle aflate pe croseta*. Se repeta de la * la *, introducand croseta in ochiul urmator.
La sfarsitul fiecarui rand, inainte de intoarcerea lucrului pentru executarea randului urmator, se croseteaza patru ochiuri de lant, care tin  marginea dreapta. Cele patru ochiuri de lant formeaza primul piciorus al randului urmator.































































Cam atat pentru azi si spor la exersat!

21.05.2014

Tutorial 4


“Important nu este sa realizezi ceva, o singura data, ci sa realizezi ceva, in fiecare zi” – Jenny Craig

Nu stiu cati pot sa urmeze sfatul acesta, eu sigur incerc sa fac asta dar nu prea reusesc; mi-ar fi placut sa am inspiratie si sa postez ceva in fiecare zi. Nu-mi ramane decat sa ma straduiesc mai mult,nu-i asa?

Astazi va propun sa incercati ceva nou, punctele speciale, cu ajutorul carora se pot crea efecte deosebite.

Puncte de lucru speciale

Scoici (shells):
Aspectul final al acestui grup de ochiuri aminteste, dupa cum o sugereaza si numele, de o scoica. Scoicile arata cel mai bine cand sunt lucrate cu ochiuri mai lungi (piciorus mare, dublu etc). Scoicile nu ies in relief pe materialul crosetat dar, daca sunt lucrate de-a lungul unei margini, creeaza un efect deosebit.
·   Scoicile se formeaza lucrand mai multe ochiuri de acelasi tip in acelasi punct. Acest punct este, de obicei, un ochi mai degraba decat un spatiu de ochi de lant, deoarece efectul de scoica este creat de toate ochiurile care pornesc ca bratele unui evantai dintr-un singur punct.
Pentru a lucra o scoica, realizati, pur si simplu, numarul cerut de ochiuri in acelasi loc:













Ciorchini (clusters):
Ciorchinii sunt opusul scoicilor. In acest caz, mai multe ochiuri se lucreaza in mai multe puncte, dar toate ochiurile sunt unite in varf. Desi efectul este asemanator, spre deosebire de scoica, se deschide in jos, nu in sus. Din nou, cel mai bine se lucreaza folosind ochiuri mai lungi.
Pentru a face un grup din ochiuri lungi, se lucreaza fiecare tip de piciorus (mare, dublu etc.) in punctul potrivit pana aproape de finalizare – va opriti inainte de a trage ultimul jeteu prin ultimele doua bucle. Se lucreaza asa toate piciorusele necesare – veti avea pe croseta bucla initiala si o bucla in plus pentru fiecare piciorus aproape terminat. Pentru a inchide partea superioara a grupului (ciorchinelui), se ia un jeteu si se trage prin toate buclele de pe croseta. Ciorchinele finalizat are un ochi in partea superioara.












Bobite (bobbles):
Bobitele sunt o combinatie intre scoici si ciorchini. Ele se lucreaza aproape la fel ca un ciorchine, doar ca ochiurile  care formeaza bobita sunt lucrate in acelasi punct, ca la scoici.  Bobitele vor adauga textura suprafetei de lucru.



















Ochiuri multiple (puffstitch):
Un ochi multiplu este de fapt o bobita lucrata cu picioruse mari reduse. Datorita modului in care sunt lucrate piciorusele mari reduse, rezultatul consta in mai multe siruri de fire, unul langa celalalt, mai degraba decat in niste ochiuri separate.





















Popcorn:
Aceste combinatii de ochiuri sunt similare cu scoicile, dar, prin felul in care se uneste scoica la varf, se creeaza o suprafata texturata reliefata.
· pentru a lucra un punct popcorn, faceti prima parte a combinatiei de ochiuri la fel ca la scoica, lucrand un grup de ochiuri in acelasi punct. Se scoate croseta din bucla in lucru; se introduce croseta prin varful primului ochi din acest grup si apoi din nou prin bucla in lucru. Se ia un jeteu si se trage prin bucla in lucru si prin varful primului ochi din grup.























Picouri (picot):
Picourile sunt mici bucle din ochiuri de lant, folosite in general pentru a decora marginile.
Lucrati numarul cerut de ochiuri de lant pentru picou. De obicei, picourile sunt formate din 3 ochiuri de lant. Pentru a termina picoul, se introduce croseta prin varful ultimului ochi “adevarat”  lucrat (inainte de ochiurile de lant ce vor constitui picoul) si se trage un jeteu prin bucla si prin varful ultimului ochi.

























Ochiuri stup de albine:
Pentru a croseta un ochi stup de albine, se infasoara mai intai firul pe croseta de cate ori este indicat in instructiuni – de obicei intre 7 si 10 ori. Se introduce croseta in lucru, se ia un jeteu si se trage prin ochi alaturi de buclele infasurate; se ia un jeteu si se trage prin toate buclele de pe croseta. Se termina ochiiul stup de albine lucrand un ochi de lant pentru a-l inchide.



























Ca de obicei, va urez spor la incercat!

Si nu in ultimul rand, urez tuturor "La multi ani!"  de Sf. Constantin si Elena.

10.06.2014

Tutorial 5


“Cel mai important lucru este nu atat unde ne aflam,ci incotro ne indreptam” – Oliver Wendell Holmes (1809 – 1894)

Schimbarea ghemului
Pentru aproape toate obiectele crosetate este nevoie de mai mult de un ghem, asa ca, probabil, va trebui sa uniti  firul cu un ghem nou la un moment dat. Ideal ar fi sa putem face acest lucru la margini. Pur si simplu, lucrati un rand cu firul din ghemul vechi si incepeti urmatorulrand cu noul ghem. NU innodati capetele firelor impreuna, deoarece nodul ar putea afecta textura materialului. Lasati libere cele doua capete ale firelor si ascundeti-le in lucru dupa ce ati terminat.
Uneori nu este posibil sa incepeti un ghem nou la margine. In acest caz, incepeti noul ghem in locul in care va fi cel mai usor sa ascundeti capetele.
Trageti firul din ghemul nou prin ultimul ochi lucrat pana la jumatate cu firul din ghemul vechi.










Continuati lucrul in urmatoarele ochiuri cu firul din ghemul nou, urmand instructiunile de model.










Dacă lucrați rânduri întregi în diferite culori, schimbarea se va face în ultimul ochi din rândul anterior, astfel încât urmatorul rand sa se lucreze cu firul din ghemul nou.


 






  
















Cresteri si scaderi
Putine obiecte crosetate sunt lucrate din patrate sau tuburisimple; la un moment dat, tot va trebui sa modificati numarul de ochiuri pentru a obtine forma ceruta de model.
· Pentru a creste cu un ochi intr-un rand de ochiuri simple, se lucreaza doua ochiuri simple in locul in care s-ar fi lucrat, in mod normal, un singur ochi.








Daca avem un model cu ochiuri mai inalte, se procedeaza la fel ca mai sus: crosetam doua ochiuri de tipul respectiv in locul unde am fi crosetat numai unul.












O scadere simpla, cu unul sau doua ochiuri intr-un rand, poate fi lucrata in doua moduri.
Este posibil sa scadeti doar un ochi daca sariti, pur si simplu, un ochi din randul sau din cercul de baza. Inconvenientul este ca spatiul ramas este vizibil si devine o problema cand scadeti mai multe ochiuri.
O modalitate mai buna de a scadea unul sau doua ochiuri in orice punct, intr-un rand sau intr-un cerc, este sa lucrati aceste ochiuri impreuna, astfel incat sa fie unite la varf.
























De asemenea, daca avem un model cu ochiuri mai inalte, se procedeaza la fel ca mai sus: lucram cele doua ochiuri de tipul respectiv impreuna, astfel incat sa fie unite la varf.












Cresterea  si scaderea cu doar cateva ochiuri  va crea un unghi usor la marginea lucrului. Insa, uneori, s-ar putea sa fie nevoie sa cresteti sau sa scadeti mai multe ochiuri deodata, pentru a crea o “treapta” evidenta de-a lungul marginii lucrului – de pilda, atunci cand lucrati partea superioara a unei maneci sau a unui guler. Evident, aceste cresteri sau scaderi muliple nu pot fi lucrate ca cele mai mici.
Scaderile multiple pot fi facute la sfarsitul randului (se lucreaza randul pana cand mai raman doar ochiurile ce trebuie scazute si se intoarce lucrul, lasand aceste ochiuri nelucrate) sau la inceputul randului (se lucreaza ochiuri alunecate de-a lungul ultimelor ochiuri din randul precedent, pana se ajunge la locul unde trebuie inceput noul rand).
Cresterile multiple se pot face la inceputul randului (se incepe randul cu un ochi de lant pentru fiecare ochi crescut si se lucreaza conform modelului acest lant de baza si in continuare randul existent) sau la sfarsitul randului (la capatul randului se croseteaza cu alt fir numarul de ochiuri ce trebuie crescut apoi se continua randul existent in continuare cu ochiurile astfel crescute).

Tot ce am aratat in aceste tutoriale sunt lucruri de baza in arta crosetatului. Desigur ca mai sunt tehnici despre care ar trebui scris, dar m-am gandit ca, pentru inceput, aceste tutoriale sunt suficiente.
Mi-am propus sa va prezint, din cand in cand, cate un accesoriu crosetat, pe etape, pana la finalizarea obiectului.


O zi buna!


02.03.2015

Tutorial 6

Asa,ca un martisor, m-am gandit sa revin cu un nou tutorial. Am tot confectionat diverse, dupa cum se vede si n-am mai avut timp de lectii...M-am gandit ca poate doriti sa accesorizati in primavara aceasta vreo geanta, vreo esarfa sau orice altceva aveti prin casa, asa ca, iata ce v-am pregatit:

Detalii decorative
1.   Frunze
Frunzele sunt usor de lucrat cu croseta si pot fi de diferite marimi, in functie de utilitatea lor.
Se incepe prin lucrarea unui lant cu lungimea pe care dorim sa o aiba frunza, plus un ochi de lant suplimentar; se lucreaza un piciorus mic in al doilea ochi de lant de la capatul crosetei apoi se lucreaza de-a lungul lantului ochiuri din ce in ce mai inalte si apoi mai scurte spre capatul lantului. In ultimul ochi de lant se lucreaza trei picioruse mici, se intoarce lucrul si se continua cu ochiuri scurte si apoi din ce in ce mai inalte  (ochiuri de aceeasi inaltime ca pentru prima latura) si se termina cu un piciorus mic in ochiul de inceput.
Exemplu:
Crosetati 8 ol + 1 ol; 

- Crosetati 1sc primul ol de la capatul crosetei;

- Continuati cu:1 hdc, 1 dc, 2 tr, 1 dc, 1 hdc si, in ultimul ol 3 sc;












- Intoarceti lucrul si continuati: 1 hdc, 1 dc, 2 tr, 1 dc, 1 hdc, 1 sc;
- Incheiati cu sl in ultimul ol.












Pentru codificarea tipurilor de picioruse, vedeti schema din tutorialul 1.

2.   Bile
Bilele pot fi folosite pe post de nasturi, margele sau de detalii decorative.
Pentru jumatate inferioara a bilei:
- Incepeti cu 2 ol, apoi lucrati 6 sc in al 2-lea ochi de la capatul crosetei si incheiati acest prim cerc cu sl st in primul sc; 



- intoarceti lucrul, crosetati 1 ol (ol de intoarcere) apoi lucrati 2 sc In fiecare dintre cele 6 sc ale primului cerc; inchideti al 2-lea cerc cu sl st in primul sc din al 2-lea cerc;
- intoarceti lucrul, crosetati 1 ol (ol de intoarcere) apoi lucrati 1 sc in fiecare sc din cercul precerdent; incheiati cu sl st in primul sc din al 3-lea cerc;















Jumatatea superioara:
- intoarceti lucrul, crosetati 1 ol (ol de intoarcere) apoi crosetati sc2tog (2 picioruse mici impreuna)in fiecare pereche de sc din cercul precedent; inchideti acest cerc cu sl st in primul sc2tog;
- se continua pana se reduc toate ochiurile, se introduce umplutura pentru a da forrma bilei si se incheie bila;














3.   Spirale
Snururile spiralate pot fi folosite pentru decorarea modelelor florale aplicate, la esarfe, fulare si multe altele, in functie de imaginatia fiecaruia.
Pentru o spirala cu picioruse duble (dc):
       - incepeti prin a croseta un lant cu lungimea pe care o doriti pentru spirala respectiva, plus 3 ol (pentru intoarcerea lucrului) suplimentare;













- crosetati 3 dc in al 4-lea ochi de la capatul crosetei si mai departe cate 3 dc in fiecare ol pana la capatul lantului si inchideti.



Pe masura ce ochiurile sunt lucrate, ele vor forma o spirala. Se poate varia frecventa de rasuciri crescand sau scazand numarul de ochiuri lucrate in fiecare ochi de lant. Cu cat se lucreaza mai multe ochiuri in fiecare lant, cu atat mai rasucita va fi spirala.

4.   Snururi
Snururile pot fi folosite pentru crearea detaliilor decorative, cordoane, manere pentru genti crosetate sau pentru fixarea unui obiect vestimentar.
Cel mai simplu snur se realizeaza prin crosetarea unui lant cu lungimea pe care o dorim.












Un alt tip de snur este cel din picioruse mici (sc):
-      - Incepeti cu 2 ol si lucrati 1 sc in al doilea ol de la capatul crosetei;












- *Introduceti croseta in acest sc, din fata in spate, pe sub stratul de fir care trece pe latura stanga a acesti sc; treceti firul peste croseta si trageti, formand o noua bucla; treceti firul peste croseta iar si trageti aceasta bucla noua prin ambele bucle de pe croseta, pentru a termina noul sc. Repetati de la * pana cand obtineti lungimea de snur dorita si apoi inchideti.

















Snururile tubulare sunt foarte rezistente si pot fi utilizate ca manere pentru genti, de exemplu.
-     - Incepeti prin a lucra un nr de ol in functie de grosimea pe care o doriti (4-5 ol ar trebui sa fie suficient) si uniti-le cu sl st pentru a forma un inel;










  

- lucrati un ol (ca ochi de intoarcere) si apoi un sc in fiecare ol din inel. La capatul acestui cerc NU uniti cu sl st ci continuati sa lucrati in cercuri in jurul inelului, un sc in fiecare sc al cercului precedent. Incheiati cu sl st cand ati ajuns la lungimea necesara.

Sper sa va fie de folos si sa realizati aplicatii dragute cat mai usor.

Va doresc o primavara frumoasa!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu